Kuvitteellinen yövartijan työvuoro

Mediassa on kirjoiteltu töiden monipuolisuudesta ja oheistöistä jotka eivät kuulu varsinaiseen ammattiin. Yksityisellä turvallisuusalalla sekä joissain terveydenhuollon ammateissa puhuttaa kovasti vanhustenhoito ja syystäkin. Kuntavaalien alla puhuttii paljon vanhustenhoidosta päivällä kun ovat hereillä. Esitin monesti kysymyksen entäs yöllä kun päättjät ja vanhukset nukkuu? Kuka silloin hoitaa vanhuksemme?

Hoivakeikkoja yöaikaan pyritään ajattamaan lähihoitajakoulutuksen saaneilla vartijoilla, mutta aina se ei ole mahdollista. Teen alle fiktiivisen mukaelman piirivartijan elämästä yhden työvuoron ajalta jonka toivon havainnollistavan millasita aliarvostettu työ on. Olen itse toiminut piirivartijana pitkään jonka pohjalta teen tämän maustettuna vartijoille annetuilla oheistehtävillä. Piirivartijalla on useita satoja kohteita joissa ei ole välttämättä käynyt ikinä ja kohteesta pitää löytää hälyttävät ilmaisimet sekä osata käyttää hälytinlaitteita.

Kuvauksen vartija on päässyt aamulla klo 07 töistä oltuaan 12h työvuoron.  Näitä vartijat tekevät pääosin 1-3 peräkkäin 120h/3 vk:n periodeissa. Piirivartija jolla on työehtosopimuksen mukainen 1 vapaa viikonloppu/kk tienaa noin 1900-2200e/kk lisien kanssa.

klo 15:00 Herätys päivän sai nukuttua hyvin koska naapurit käyvät töissä ja talo on hiljainen

klo 15:15 Suihkun jälkeen, pitää pohtia millainen piiri on kyseessä. Pääseekö ruokaa lämmittämään mihinkään. Asiakaskohteissa mikron käyttö on kielletty, joten evääksi tulee salaatti ja muutama leipä. Paremman ruoan voi syödä tauolla.

klo 16:00 Työvaatteet päällä toimistolla. Vuoro aloitetaan lukemalla päivän aikana tuleet tiedotteet, onko jotain poikkeavaa tiedossa. Samalla kuitataan auto yöksi käyttöön sekä avaimet joita tarvitaan kohteissa. Koska on myös liputuspäivä otamme lipun mukaan, toisen kohteen lippu onkin jossain kohteen kellarissa varastossa. 

klo 16:30 Vuoron alkuun onkin muutama portin sulku, onneksi on mukavasti vaatetta päällä kun tuuli on yltyy  ja räntää sataa. Päivällä onkin ollut vähän pakkasta joten pitää sulatella riippulukkoja autossa että ne toimii. Tässä on vaara että lukot jää kosteiksi ja on aamulla tiukemmassa jäässä. Asiasta kirjoitetaan raportti asiakkaalle, jos ottaisi lukot päiväksi sisälle ja laittaisi rasvaa niihin. Ovien lukitukset tarkastettu ja portit

klo 17:00 Siirytään paikalliseen kauppaan avustamaan henkilökuntaa. Henkilökunnalla ollut kiireinen päivä joten sovittu alkuun vartijan hakevan kärryt ulkoa. Räntää onkin satanut jo sen verran ettei kärryt tahdo kulkea joten voimaa tarvitaan eikä ilman hikeä päästä tästä tehtävästä. Kärryjen viennin jälkeen sovittu henkilökunnan tauotus. Alkuun pitää vähentää vaatetta, koska yöllä tarvitaan taas ulkovaatteita. Asiakaspalveluhymy kasvoille ja kassan taakse rahastamaan ihmisiä. Kassa on pitänyt taukonsa on tullutkin jo pakastekuorma jonka purkua pitää lähteä avustamaan. Vähän meinaa tulla kylmä kun hiki ei ole ehtinyt kuivua. 

Klo 20:00 Kaupan sulku. Varmistetaan että kauppa on tyhjä, lukitaan ovet ja sammutetaan valot. Samalla tarkastetaan että kylmähuoneiden ja altaiden luukut on kiinni ettei tarvitse tulle yöllä kylmälaitehälytykselle katsomaan syytä ja pakasteet pysyvät myyntikuntoisina. 

klo 20:30 Kauppaan on kytketty hälytykset ja varmistettu henkilökunnan turvalllinen kotiinlähtö. Seuraavaksi pohditaan ehtiskö kahville vai pitääkö jo rientää seuraavaan kohteeseen. Kahvi saa odottaa koska edessä on ison toimistohotellin sulkukierros. 

20:45 Toimistohotellin pihalla ja sulkukierroksen aloitus, kierros kestää 50 minuuttia joten vaatetusta pitää taas vähentää koska lämpimissä tiloissa tulee hiki. Seuraavat sulut painaa jo päälle eikä kierroksella saa aikailla. 

21:40 Kierros tehty ja puhelin soikin jo sopivasti. Kaikki hoivavartijat on varattu niin pitää lähteä auttamaan nappia painanutta  vanhusta. Koko matkan miettii mitä siellä on vastassa. Onneksi tällä kertaa avustetaan vanhus sänkyyn ja vaihdetaan muutama sananen. Kaikki vaikuttaa olevan kunnossa eikä päätöstä ambulanssin soitosta tarvitse tehdä. Hyvä niin koska nyt on jo myöhässä seuraavalta sululta.

22:20 Seuraavaksi onn vuorossa teollisuusalueen sulku. Edellisen käynnin hiki ei ole ehtinyt vielä kuivumaan joten pakastuvassa illassa alkaa tulemaan kylmä. Vaatetusta ei ehdi tehtävien välissä vaihtamaan.

23:30 sulut tehty ja nyt ehtii käymään kahvilla työkaveereiden kanssa.

23:40 Kahvit jää kesken koska läheisestä apteekista tulee murtohälytys. Hälytysten perusteella tiloissa voi olla kutsumattomia vieraita. Työkaverit lähtevät kahvilta mukaan avuksi koska vartijat työskentelevät yksin, on kiva saada tukea toisilta saman yrityksen työkavereilta. 

23:50 Kohteessa ja apteekissa ikkuna rikki. Soitamme poliisit ja alamme ehkäisemään lisävahinkoja. Ilmoitamme myös työnjohtoon asiasta joka ei ehdi auttamaan vaan pyytää meitä hoitamaan homman keskenämme. 

23:55 Saan seuraavan hälytyksen. Sovitaan että lähden käymään siellä ja työkaveri jää päivystämään rikotun ikkunan luokse. Vaikuttaa siltä ettei sisällä ole ketään.

00:20 Tulen takaisin ja poliisitkin on saapuneet. Tilat on tutkittu nopeasti ja päästän työkaverin jatkamaan omia töitään ja itse odottamaan lasitusliikkeen päivystäjää. Onneksi työnjohto saapuu ja jätän avaimet hänelle. Pääsen itse jatkamaan myös omia töitäni. 

klo 00:30-02:00 Kierrän sovittuja asiakaskohteita, joissa tarkastetaan ovien lukitukset ja katsellaan että kohteissa on kaikki päällisin puolin kunnossa.

klo 02:00 Tauon aika kokoonnumme taas kolleegoiden huoltoasemalle viettämään taukoa. Tilaan yömenusta hampurilais aterian koska muuta ei ole tarjolla. Osan leivistä ja salaatin olen jättänyt aamuyölle. Ne ehtii syödä kohteiden välissä ajellessa. 

03:00 Tauko vietetty ja oli mukava jutella työkavereiden kanssa. Kohteiden kiertely jatkuu. Onneksi on hiljainen loppuyö koska alkuvuoron hiestä aiheutunut kylmyys vaivaa, sekä alkuvuoron murron vuoksi kohteita uhka jäädä kiertämättä. Pari työkaveria avustaa sellaisten kohteiden kanssa minkä voivat ilman avaimia.

Klo 04:00 Päätän nostaa aamun ensimmäisen lipun salkoon koska en kerkiä myöhemmin takaisin. Muutaman puhelun jälkeen työkaveri opastaa mistä lippu löytyy joten nostan sen salkoon ja vien meinoslipun takaisin kellariin jotta seuraavan vuoron vartija löytää sen.

klo 04:30 Slkaa porttien avaukset ja kuten illlalla oli aavistettavissa yhden portin lukko oli jäätynyt kunnolla kiinni. Onneksi autosta löytyy paperia ja sytkäri jolla saan lämmitettyä lukon sulaksi. Toivottavasti asiakas hoitaa lukon sulaksi ja kuivaksi päivällä.

klo 06 Sulkujen jälkeen pääsen taas kaupalle. Availen turvalukot ja jään odottelemaan henkilökunnan saapunmista. Pari murtöhälytystä ja 1 hoivakeikka olisi jonossa. Ilmoitan etten jatka vuoroani niin työnjohto yhteistyössä palvelukeskuksen kanssa keksivät kuka lähtee hoitamaan tehtävät.

klo 07:00 Vuoron lopetus. Palautan avaimet ja auton toimistolle. Onneksi kaikki on tallella eikä autossa ole naarmuja joten pääsen lähtemään nukkumaan parin päivän vapaille.

klo 07:45 Kuuman suihkun jälkeen on mukava päästä nukkumaan muutamaksi tunniksi. Parin päivän vapailla pitää aina pohtia kääntääkö rytmiä vai elääkö sen ajan yörytmissä.

artsin
Sosialidemokraatit Helsinki

Suorasanainen, rehellinen ja eläinrakas 41v turvallisuusalan ammattilainen Helsingistä. Harrastukset, Sopimuspalokunta, geokätköily ja matkailu
Perheeseen kuuluu vaimo ja 1 kissa.
Olen toiminut pitkään Vantaan poliittikassa, nyttemmin muuton jälkeen homma jatkuu Helsingin puolella
Työskentelen järjestyksenvalvojana ja vartijana.
Luottamustoimia on:
Maunulanseudun demarit ry Varapuheenjohtaja
Talonyhtiön hallituksen jäsen
Vapaapalokunnan hallituksen jäsen, varustevastaava
Turvallisuusalan Uudenmaan ammattiosaston hallituksen jäsen, mökkivastaava
Twitteriin koitan päivitellä tuoreimpia ajatuksia politiikasta @artodahlman
Facebook @portsarinpoika
instagram: @artodahlman

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu