Artsin blogi Stadin turvallisin vaihtoehto. Mielipiteeni ovat henkilökohtaisia, eivätkä edusta puolueen tai minkään järjestön kantaa asioihin.

Kympintunti työpaikat orjatyötä?

Olen seurannut eri foorumeilla keskustelua työpaikoista ja siitä ettei työtä ole tarjolla. Palvelualoilla on työpaikkoja valunut runsaasti ulkomaiselle työvoimalle koska palkkaus on hyvin pieni. 1700e kuukausipalkalla ei elä sen tietää kaikki. Kuinka saada palvelualojen palkkoja ja työoloja paremmaksi? Jotkut miettii sosiaaliturvan heikentämistä jotta työpaikat tulee houkutteliviksi. Tämä ei ole kuitenkaan ratkaisu koska matalan palkan vuoksi ihmiset velkaantuu, kun rahat ei riitä elämiseen. Eriarvoistuminen lisääntyy joka nostaa katkeruutta ja vihaa. Työnarvostusta tulisi lisätä. Koulutus ei voi olla mittari sille onko työ arvostettua. Esimerkiksi turvallisuusalalla pääsee töihin hyvin pienellä koulutuksella mutta työ on vaativaa niin henkisesti kuin fyysisesti. Monissa ammateissa asiakaspalvelija työskentelee huonoissa olosuhteissa jotta asiakas saa palvelunsa josta on maksanut. Palveöuiden hinnan korotukset olisi oravanpyörä jossa matalapalkkaisen ostovoima ei kasva. Olemme hankalassa tilanteessa kun korkeakouluista tulee koulutettua väkeä työttömiksi samalla kun laivat tuo työvoimaa työpaikoille johon suomalaiset voisivat työllistyä. Emme ole niin hyvinvoiva yhteiskunta että voisimme pitää korkeastikoulutettuja työttöminä. Poliittisilla päätöksillä voisimme ohjata ostovoimaa matalapalkkaaloille mutta ennen kaikkea asenteemme tulee muuttua ja työn arvostusta tulee lisätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Palkkatason nousun tulee perustua tuottavuuden kasvuun. Vartijan pitää pamputtaa kaksi hippiä yhden hipin sijaan. Kassatädin panna hihnaan vauhtia. Taksikuskin opetella oikotiet ja niin edelleen.

Globaalissa vertailussa kymppi tunnille matalan tuottavuuden työstö on todella korkea palkka. Toki sitä työtä pitää arvostaa, mutta markkinoilla sitä palkkatasoa ei vain voi juuri nostaa ellei tuottavuus kasva. Tulonsiirtoja ja mainitsemiasi sosiaaliturvan leikkauksia voisi kyllä hyödyntää johonkin rajaan asti. Katkeruus ja viha eivät ole muiden vika. Jokainen saa käsitellä tuntemuksensa ihan itse. Kannattaa kuitenkin katsoa vakavasti peiliin jos on katkera ja vihainen ihmisille jotka antavat rahaa saamatta mitään vastineeksi.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Glbaali talous on kaiken paha. On alueita joissa elinkustannukset ovat kymmenesosa. On myös niitä jotka tekevät työtä saadakseen ruokaa ja se on taas kymmenesosa edellisestä. On myös lapsia joilla teetetään työtä. Yksistään eu on liian laaja samanarvoiseen työhön ja toimeentuloon.
Glbaali talous ruokkii riistäjiä ja ahneudella ei ole rajaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kai kuitenkin ymmärrät että kehittyneet maat ovat suurimmat hyötyjät globaalissa kaupassa? Niissä työn tuottavuus on tähtitieteellisen korkea suhteessa kehitysmaihin. Se on nimenomaan tekijä joka mahdollistaa kehittyneiden maiden korkean elintason.

Viiden miljoonan markkina-alue on niin pieni että skaalautuva teollinen tuotanto ei onnistuisi monen tuotteen kohdalla. Tuotteista maksettaisiin enemmän ja palkat olisivat matalampia.

Pekka Iiskonmaki

Mamut painaa duunia 8 euroa päivä.

Maksavat bussimaksut ja sairaspäiviltä ei makseta mitään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

1700;- kuukausipalkalla elää moni eikä vingu eikä valita. Persaukiselle tuollainen kuukausipalkka on jo taivas.

Käyttäjän artsin kuva
Arto Dahlman

Ei tunnu olevan taivas. Ihniset tuntuu olevan mieluummin työttömänä kuin lähtee tuolla palkalla töihin. Meillähän on esim. Turvallisuusalalla työvoimapula.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Äläs höpäjä omias ja muiden suulla.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ratkaisu on kansalaispalkka. 2000e kuussa puhtaana jokaiselle käteen.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Miksei viistonnia? Ei kahdella tule toimeen. Joka viikko joutuu valitsemaan että ostaako lääkkeitä vai ruokaa. Ja joka kuukausi joutuu olemaan kolme viikkoa syömättä ja ilman lääkkeitä että saa vuokran maksettua. Silti talvet joutuu olemaan kodittomana.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Itselle kelpaisi vaikka 3500e kuussa kansalaispalkkaa, mutta sen pitäisi tulla verottomana, jotta jotain jäisi käteen.

Toisaalta viisi tonnia olisi tasa-arvoisempi. Ei ole oikein, että vain harvoilla on mahdollisuus mm. asuntosijoittamiseen, lasten ratsastusharrastukseen ja uuteen omakotitaloon.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Nyt kun miettii niin ei sekään riitä. Katselimme vaimon kanssa kämppää Suvisaaristosta mutta hinta oli yli 2 miljoonaa. Perustuslaissa lukee että jokaisella on oikeus valita asuinpaikkansa. Se on ihmisoikeus, jota ainakin meidän kohdalla rikotaan räikeästi.

Miten voi olla että perustuslakiin kirjoitettu perusoikeus ei liikuta ketään? Ajatelkaa edes kahta lastani jos ette minusta välitä.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Täällä Espanjassa esimerkiksi ravintolatyöntekijän palkka on 5€/h. Kyllä sillä hyvin pärjää jos on kimppakämppä ja vuokra pari sataa. Ei valittamista. Suomessakin pärjäsin 1200 euron kuukausipalkalla ihan hyvin.

Käyttäjän artsin kuva
Arto Dahlman

Kimppaasuminen on monelle hyvä ratkaisu. Vuokrat on karannu niin pilviin ettei isoissa asunnoissa kimppaasuminen ole mahdollista. 1200e kuukausipalkalla ei pärjää enään suomessa. Jos on maksettu asunto niin sit saattaa pärjätä mutta vuokralla asuessa tai lainaa maksaessa ei mitään toivoa

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Palkkatason nousun tulee perustua tuottavuuden kasvuun. Vartijan pitää pamputtaa kaksi hippiä yhden hipin sijaan. Kassatädin panna hihnaan vauhtia. Taksikuskin opetella oikotiet ja niin edelleen."

Periaatteessa oikein mutta palvelualoilla työn arvon määrääminen on usein mahdotonta. Paljonko yhteiskunta hyötyy esimerkiksi siitä, että vartija pamputtaa useampia hippejä tai tuomari määrää useampia rikollisia tai pitemmiksi ajoiksi vankilaan? Entä miten puolustusvoimien arvo määrätään, sehän on onneksi vain pelkkää kustannusta? Kansantalouden kirjanpidossa palvelutyön arvo määrätään vain kustannusten perusteella eli työn tuottavuus pysyy samana palkasta riippumatta.

Toimituksen poiminnat